Labels
'Alle oefeningen bij elkaar, plus de gesprekken die we hadden, gaven een duidelijker en completer beeld van Robin.'
[Maureen Hoekstra, coach van Robin van Schendel]
“Wanneer het niet lukt om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, lijkt het misschien logisch om naar de brief en het cv te kijken. Maar er zit nog een belangrijke stap voor: achterhalen in wat voor omgeving iemand het beste tot zijn recht komt, waar een kandidaat gelukkig van wordt en wat hij of zij nodig heeft in een baan. Daar zit mijn kracht als loopbaancoach. Met dat soort vragen zijn Robin en ik aan de slag gegaan.
Afhankelijk van de kandidaat en wat voor hem of haar nodig is in een bepaalde fase van het loopbaancoachingstraject, zet ik verschillende methoden in. Bij Robin heb ik onder meer gewerkt met het talentzelfonderzoek, het competentiemodel, interview met jezelf, onbewustzijnsoefening en loopbaanankers. Die laatste is een vragenlijst die laat zien welke drijfveren, waarden en competenties iemand heeft. Met de onbewustzijnsoefening laat ik verschillende afbeeldingen zien en stel daar vragen over. Het levert mooie gesprekken op die meer inzicht bieden in wat iemand belangrijk vindt en waar hij naartoe wil.
Alle oefeningen bij elkaar, plus de gesprekken die we hadden, gaven een duidelijker en completer beeld van Robin. Van wat hij wil en kan, wat hij nodig heeft en op welk soort functies hij zich zou kunnen richten. Robin is superintelligent. Hij is ook sociaal, dienstbaar en maatschappelijk betrokken. Dat blijkt wel uit het vrijwilligerswerk dat hij doet met daklozen. Zo ontstond het idee om niet alleen werk te zoeken in de richting van chemisch onderzoek, wat hij in eerste instantie wel deed, maar om breder te kijken, zoals naar een baan in het onderwijs.
Wat ik doe als coach, is door het inzetten van verschillende werkvormen een puzzel oplossen die kandidaten zelf nog nooit gelegd hebben. Die puzzelstukjes vallen tijdens het traject op de juiste plek.’