Labels

Verhaal coach

"Voordat ik met iemand ‘aan de slag’ ga, wil ik eerst goed weten wie ik voor me heb."

[Tien Nuis, coach Marieke Boot]

“Voordat ik met iemand ‘aan de slag’ ga, wil ik eerst goed weten wie ik voor me heb. Door iemand zijn of haar verhaal te laten vertellen en door goed te luisteren naar nuances en non-verbaal gedrag krijg ik een beeld en ga ik gerichtere vragen stellen.

Wanneer je zelf midden in een vervelende situatie zit, kun je dat vergelijken met wanneer je bent omgeven door mist. Je ziet geen uitweg. Als coach luister ik naar iemands verhaal, vind de rode draad in iemands  leven en ga onder andere op zoek naar zijn of haar talenten. Zo haal ik stapje voor stapje de mist weg, waardoor de weg naar een oplossing zichtbaar wordt.

Door de gesprekken met Marieke had ik al een goed beeld van haar, maar Marieke wilde zelf graag een test doen om dat bevestigd te krijgen. We hebben een test gedaan die aangeeft wat voor type mens ze is: praktisch, analytisch, kunstzinnig, sociaal, ondernemend of conventioneel. Ook wel de PAKSOC-test genoemd. De uitkomst klopte met het idee dat ik van haar had. Op basis daarvan hebben we haar ideale baan besproken.

Met een andere test zijn we dieper ingegaan op haar drijfveren, motivatie en talenten. Marieke twijfelde in eerste instantie of ze nog verder moest in de sector marketing en communicatie, maar uit de gesprekken, de testen en enkele andere opdrachten bleek dat deze sector wel bij haar paste. We zijn toen gaan kijken waar die twijfel vandaan kwam, welke belemmerende gedachten ze had. Dit bleek te zijn ontstaan door enkele eerdere werkervaringen. Ze had bij meerdere commerciële bedrijven gewerkt waarbij de nadruk lag op scoren en op deadlines. Bovendien paste de managementstijl bij die organisaties niet bij haar.

Door het coachingstraject realiseerde Marieke zich ook dat ze met zichzelf aan de slag moest. Ze heeft daar de tijd voor genomen en heeft daarna het loopbaantraject weer verder opgepakt. Het traject had ondertussen heel duidelijk gemaakt wat wel en wat niet bij haar paste. Met die kennis is ze vacatures gaan zoeken. Inmiddels heeft zij een baan bij een organisatie die bij haar past en ze heeft het er enorm naar haar zin.”

Tien Nuis