Labels

Verhaal coach

'Özcan wilde extra begeleiding bij het vinden van een andere baan.'

[Anja van der Linden, coach Özcan Kaymak]

“Özcan wilde extra begeleiding bij het vinden van een andere baan. Hij wilde bijvoorbeeld graag weten hoe hij zich moest presenteren en hoe hij het sollicitatieproces tot een succes kon maken. Hij was eerder ergens afgewezen en dat had hij niet verwacht, er is immers een groot tekort in zijn vakgebied. Zijn begeleiding bestond uit drie delen: een heroriëntatie (wat wil je nou echt?), het trainen van sollicitatievaardigheden en de sollicitatieprocedure.

Anja

"Mijn meerwaarde als loopbaancoach is vooral het verhelderen van de loopbaanvraag, het spiegelen op uitkomsten van de opdrachten, het stellen van scherpe vragen en het aanleren van vaardigheden om het proces goed te doorlopen."

Een van de eerste opdrachten die ik hem gaf, was het beschrijven van zijn levensverhaal. De kandidaat schrijft dan bijvoorbeeld over kwaliteiten die hij van kinds af aan al heeft, over gemaakte keuzes, hobbels en hoe die zijn opgelost. Maar ook waar hij heeft gewerkt en welke betekenis dat gaf. Vanuit dat verhaal zijn we kwaliteiten en wensen gaan inventariseren. Dit heeft Özcan ook gedaan door mensen in zijn omgeving schriftelijk te bevragen naar zijn kwaliteiten.

Özcan kwam al redelijk snel in het proces een interessante vacature tegen. We hebben eerst goed gekeken of die overeenkwam met wat hij echt wil. Vervolgens hebben we samen zijn sollicitatiebrief en cv op deze vacature toegespitst. Toen hij op gesprek mocht komen, hebben we dit samen voorbereid. Uiteindelijk kon hij kiezen uit twee banen. We hebben samen gekeken wat hij belangrijk vindt in een baan, zoals loon en de mogelijkheid om te kunnen thuiswerken, en die opties naast elkaar gelegd. Vervolgens heeft hij een keuze gemaakt.

Mijn meerwaarde als loopbaancoach is vooral het verhelderen van de loopbaanvraag, het spiegelen op uitkomsten van de opdrachten, het stellen van scherpe vragen en het aanleren van vaardigheden om het proces goed te doorlopen.”