Labels
'Het simpelweg stellen van de vraag hoe het met iemand gaat is belangrijk. Het kan bepalend zijn voor de inhoud van de coaching.'
[Diana de Boer, coach Ronald Schuman]
‘Vaak komen mensen binnen die het (even) niet meer zien zitten en waarbij het chaos in hun hoofd is door bijvoorbeeld (plotseling) ontslag. Ik vind het belangrijk om dan structuur aan te brengen, zodat mensen weten wat we in de loopbaancoaching gaan doen en daardoor stap voor stap weer grip op hun leven krijgen.
Toen ik Ronald voor het eerst sprak, wilde hij liefst zo snel mogelijk praktisch aan de slag om een nieuwe baan te vinden. Logisch, maar het leek mij goed om eerst even stil te staan bij de emotionele gevolgen van het ontslag. Het simpelweg stellen van de vraag hoe het met iemand gaat is belangrijk. Het kan bepalend zijn voor de inhoud van de coaching.
Aan de hand van een schema liet ik Ronald zien welke verschillende fasen er in loopbaancoaching kunnen zijn bij verlies van een baan en de zoektocht naar nieuw werk. Bij fase 1 kijk je hoe je omgaat met de verandering waarin je bent terechtgekomen. Fase 2 gaat over zelfonderzoek: wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Fase 3 richt zich op arbeidsmarktonderzoek. In fase vier, de arbeidsmarktbenadering, gaat een kandidaat heel praktisch aan de slag met onder meer zijn cv, het LinkedInprofiel, sollicitatiebrief en het sollicitatiegesprek. Zo zijn Ronald en ik ook te werk gegaan.
Bij de fase van zelfonderzoek geef ik kandidaten onder meer een vragenlijst mee die vrienden, bekenden of oud-collega’s kunnen invullen. Zij geven aan welke tien vaardigheden en kwaliteiten sterk aanwezig zijn en welke vijf minder. Daarbij geven zij ook een uitleg of een voorbeeld. Veel kandidaten, en ook Ronald, krijgen echt een boost in hun zelfvertrouwen door die opdracht. Bovendien geeft het inzicht in waar je goed in bent en wat eventuele leerdoelen zijn. Ook is het handig ter voorbereiding op het schrijven van een motivatie- of sollicitatiebrief of ter voorbereiding op het voeren van een sollicitatiegesprek.
Nadat Ronald aan de hand van de verschillende opdrachten meer inzicht had in wat hij wilde, heeft hij op de site www.nationaleberoepengids.nl gekeken welke sectoren en functies hem aanspreken. Ik heb hem vervolgens geadviseerd om netwerkgesprekken over deze beroepen te voeren: oriënterende gesprekken met mensen die in deze functies werkzaam zijn om te achterhalen hoe een bepaald beroep er in de praktijk uitziet, wat de ontwikkelingen zijn in dit vak en of daarvoor bijvoorbeeld extra scholing nodig is. Ook kan het heel zinvol zijn om een dag met iemand mee te lopen.
Ronald kwam na een paar gesprekken met een gerichte vacature. Vervolgens hebben we zijn brief en cv aangepakt. Die verbeterde al enorm door zijn kwaliteiten duidelijker naar voren te halen, zijn werkzaamheden beter te belichten en de lay-out flink aan te passen. Het werd echt een mooi visitekaartje, waar Ronald zichtbaar trots op was. Uiteindelijk resulteerden al zijn inspanningen - en het feit dat hij weer met zelfvertrouwen ging solliciteren - nog voor het eind van het traject in een nieuwe baan.’