Labels

Verhaal deelnemer

Ronald verloor zijn baan bij een overname: ‘Tijdens het loopbaantraject via de VAKbeweging kreeg ik weer zelfvertrouwen’

Ronald Schuman werkt twaalf jaar in de buitendienst bij NDC Mediagroep als de uitgeverij in het najaar van 2020 wordt overgenomen. Door de reorganisatie die volgt, raakt Ronald zijn baan kwijt. Via de VAKbeweging volgt hij een loopbaantraject. Met succes.

Ronald Schuman

“Zodra ik de reorganisatie zag aankomen en wist dat ik boventallig zou raken, zocht ik contact met de vakbond om uit te zoeken wat mijn mogelijkheden waren en welke stappen ik het beste kon nemen”, vertelt Ronald. “Ik heb meerdere keren een reorganisatie meegemaakt. Het blijft heel vervelend. Helemaal nu ik 54 jaar ben, een leeftijd waarop je graag zekerheid wilt.”

Rouwproces

Ronald kwam vanwege zijn werksituatie in aanmerking voor een loopbaantraject via de VAKbeweging, een samenwerking van het FNV en CNV. Hij werd doorverwezen naar een loopbaanbegeleider in de buurt van zijn woonplaats Dalfsen. Met loopbaancoach Diana de Boer ging hij het traject in. “Het begon met een kennismaking. Daarin bespraken we mijn situatie en onderzochten we waar precies mijn behoeftes lagen in de zoektocht naar nieuw werk. Diana stelde meteen de juiste vragen. ‘Hoe gaat het met je? Kun je het een plek geven? Hoe ga je om met verandering?’ Het is toch een soort rouwproces waar je doorheen gaat. Het was goed om dat van haar te horen. Zelf had ik de neiging om te snel te gaan. Ik was al bezig met solliciteren op alles wat voorbijkwam. Maar door haar zag ik in dat het goed is om eerst een stap terug te doen om te onderzoeken wat ik precies wil.”

Loopbaantraject

Iedere twee weken spreken Ronald en Diana elkaar. Ook krijgt Ronald opdrachten mee, zoals de spiegelopdracht. Hierbij beschrijf je je eigen kwaliteiten en vaardigheden en vraagt anderen, zoals collega’s, familieleden en zelfs klanten ook om deze te beschrijven. “Ik heb die opdracht met beide handen aangepakt. Het heeft me geholpen om mezelf beter te leren kennen en de input ook weer te gebruiken in sollicitatiegesprekken.

Ook de opdracht waarbij je aan de hand van een speciale kaartenset onderzoekt welke waarden je belangrijk en minder belangrijk vindt, zijn waardevol voor Ronald. “Hierdoor kon ik ook kritischer kijken naar vacatures, of het matchte met mijn waarden. Zonder loopbaanbegeleiding was ik me hier niet bewust van geweest.” Naast het onderzoek kijkt de loopbaanbegeleider ook mee naar heel praktische zaken, zoals naar zijn LinkedInprofiel, cv en sollicitatiebrief.

Meer zelfvertrouwen

“Het leuke aan zo’n traject is dat je positieve feedback krijgt op eigenschappen waarvan je wel weet dat je ze hebt, maar die je zelf onvoldoende erkent en laat blijken. Terwijl je daar dus ook trots op mag zijn. Ik hoop dat ik zo’n reorganisatie niet nog een keer hoef mee te maken, maar het positieve is dat je jezelf goed leert kennen. Het heeft me ook meer zelfvertrouwen gegeven.”

Een paar maanden na zijn ontslag vond Ronald mede dankzij het loopbaantraject via de VAKbeweging een nieuwe uitdaging als accountmanager bij Acquire Publishing in Zwolle. Terugkijkend is Ronald dankbaar voor het proces en blij met de hulp. “Ze hebben mijn vraag serieus genomen en adequaat gehandeld door me te verbinden aan de juiste mensen.”