Labels

Verhaal coach

'Ik geef ruimte en bied veiligheid om zelfonderzoek te doen'

[Emilie Sax van der Weijden, coach van Loesje Calmez]

“In mijn werk onderzoek ik samen met de klant het vraagstuk waar de klant mee komt. Al doende kijken we welke aanpak voor hem of haar werkt. Zo geef ik ruimte en bied ik veiligheid om zelfonderzoek te doen. Een zoektocht waar van alles - zichtbaar en weggestopt - aangeraakt en onderzocht kan worden, zoals wat iemands talenten, drijfveren en ervaringen zijn. Vragen als ‘Wat wil je ten diepste?’ Of: ‘Welke betekenis wil je geven aan werk?’ zijn grote vragen die je niet zomaar kunt beantwoorden. Juist hierin de ander begeleiden en op andere wijze naar zichzelf laten kijken, vind ik zo boeiend en inspirerend in mijn werk. Aan zo’n traject geven we echt samen invulling.

Emilie

Toen Loesje bij me kwam, was ze net gestart als ondernemer. Ze wilde onderzoeken hoe zij haar bedrijf verder kon ontwikkelen, en hoe dit tijdens de pandemie te doen. Ze was zoekende, maar vastberaden een oplossing te vinden. Het viel me al snel op dat Loesje een ontzettend creatieve vrouw is die de moed heeft haar hart te volgen. Wat zij maakt ontstaat, vormt zich. Ze heeft me daarmee vaak ontroerd. De gesprekken met haar waren altijd bijzonder. We hebben gewerkt met het Business Model You (Canvas model). Een mooi model om mee te werken, omdat het mensen laat nadenken over de waarde die zij willen toevoegen en over de diverse facetten waar je als ondernemer bij hebt stil te staan. Met het uitwerken ontstaat je businessplan.

Omdat Loesje een ontwerper is, vroeg ik haar om wat werk van haar mee te nemen. Het zien wat zij creëert, was voor mij een andere manier om haar te leren kennen, want juist in haar werk zit haar eigenheid en manier van uiten. Door haar werk te bekijken kregen wij ideeën over hoe ze haar kunst aan de man kon brengen. Samen zochten we naar ondernemingen die qua stijl bij haar zouden passen. Zo heeft ze haar netwerk uitgebreid en haar zichtbaarheid vergroot.

Hoewel FNV verdiepende workshops biedt voor ondernemers, heb ik haar bewust heel praktisch geholpen bij het opzetten van haar bedrijf. Als kunstenaar ben je vaak ondernemer. Het vraagt bewust te zijn van alle onderdelen van ondernemerschap. Loesje kan altijd nog aanvullend de cursus van het FNV doen, wanneer het meer aandacht vraagt.”