Labels

Verhaal coach

'De grote vraag bleek uiteindelijk: ga ik in loondienst of als zelfstandige werken? Daarin heb ik hem begeleid. '

[Anke Posthuma, coach John Otten]

“Bij John was het niet nodig om testen te doen om te zien wat hij kon of welke kant hij op wilde. Hij had daar zelf heel duidelijk ideeën over, maar die waren nog niet goed uitgekristalliseerd. De grote vraag bleek uiteindelijk: ga ik in loondienst of als zelfstandige werken? Daarin heb ik hem begeleid. Dat hield vooral in dat ik hem constant een spiegel voorhield.

Anke

Uit het verhaal van John bleek al snel dat hij in een nichemarkt werkt op het snijvlak van marketing, vormgeving en business development. Hij is een echte verbinder. Ik vroeg me direct al af: waarom doe jij dit werk in loondienst? Want daarin kun je vaak maar focussen op één onderdeel, terwijl hij juist het liefst al die elementen waar hij goed in is en mee bezig wilde zijn met elkaar wilde verbinden. Toen bleek dat hij al eerder als zelfstandige had gewerkt, maar dat dat geen succes was geweest. We hebben het gehad over wat er toen niet goed ging, wat hij in de tussentijd heeft geleerd en wat hij nu anders zou doen.

Op een gegeven moment stelde ik voor dat hij een verhaal zou maken over zichzelf: wie is John Otten en wat wil hij? Daarbij kwam meteen zijn creativiteit naar voren, want hij maakte er een prachtige presentatie van. Toen was het een kwestie van goed doorvragen: wat wil je nou echt, waar zitten je belemmeringen, je krachten en je zwaktes. Wat houdt je nou nog tegen om voor jezelf te beginnen? Hoe meer hij het over het werken als zelfstandige had, hoe meer hij begon te stralen. Dat zegt wel wat natuurlijk. Ik opperde om het eens een halfjaar te proberen. Die mogelijkheid is er namelijk als je WW krijgt.

Uiteindelijk heeft hij een businessplan opgesteld en fungeerde ik als sparringpartner om dat verhaal aan te scherpen. Daarvoor stelde ik hem vragen: waarom heb je dit op deze manier opgeschreven? Waarom is dit je missie? Hoe ziet je werk er in de praktijk uit? Wat is je markt? Eigenlijk veranderde mijn rol van loopbaancoach in die van businesscoach. Aan het einde van het traject voelde hij zich zeker genoeg om de stap te zetten. En nog voordat het traject was afgelopen, had hij zijn eerste opdracht binnen.”