Labels

Verhaal deelnemer

Belinda verloor haar baan door corona: ‘Op mijn verjaardag hoorde ik dat ik boventallig was’

Corona zorgde er in korte tijd voor dat veel mensen zonder werk zaten. De horeca, reisbranche en culturele sector: allemaal kregen ze harde klappen. Gelukkig bestaat in Nederland dan zoiets als Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam, waar je naartoe kunt als je ineens op straat staat. Het gebeurde Belinda van Duuren (53), die na jaren trouwe dienst bij een reisorganisatie haar baan verloor.

Belinda weer aan het werk

“Op mijn verjaardag hoorde ik dat ik boventallig was”, vertelt Belinda. “Ik heb 13 jaar voor een reisorganisatie gewerkt in Amsterdam. Ik was office manager, de spin in het web. Dan schrik je wel even als je mag vertrekken. Het was toch een veilige plek, ik heb er lang gewerkt. En het gevoel dat je niet meer nodig bent, is ook cru. Dan raak je in paniek, want je moet zo snel mogelijk een andere baan hebben.”

Maar dan krijgt ze advies van haar broer. “Hij zei: ‘waarom neem je geen sabbatical? Je hebt hard gewerkt en dan kun je rustig bedenken wat je wilt doen.’ Toen besefte ik ineens dat ik geen haast had met solliciteren. Ik had een prima vertrekregeling, dus over geld hoefde ik me voorlopig geen zorgen te maken.”

Mensen helpen

Vrienden bezoeken, klussen in huis en een goed boek lezen. De eerste weken zonder werk bevallen goed, maar de vrije tijd genieten blijkt ook een uitdaging. “Je bent toch bezig met je vervolgstap. Ik heb overwogen om in een bloemenzaak te gaan werken en in een non-profit organisatie. Mijn zoon heeft een psychische kwetsbaarheid en ik heb door de jaren heen veel ouders begeleid die met een soortgelijke situatie te maken hebben. De zorg trok me daarom ook enorm, dan kon ik iets doen met al die ervaring.”

Rene Groeneveld - loopbaancoach

Na een periode van rust pakt Belinda de draad weer op. Via het UWV komt ze in contact met FNV-loopbaancoach René Groeneveld werkzaam bij Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam. Tijdens de gesprekken wordt ze aan het werk gezet. “Ik moest op een rij zetten wat ik echt belangrijk vind. Dat antwoord had ik vrij snel gevonden: mensen helpen.”

Een perfecte match

Als ze René weer spreekt, is haar wens helder. “Ik wilde in de zorg werken, vier dagen per week, voor een goed salaris en in de functie van office manager.” Met die criteria struint Belinda iedere ochtend en avond het internet af, op zoek naar passende vacatures. Als ze op vrijdagavond haar laatste rondje voor het weekend maakt, valt haar oog op de functie van office medewerker bij zorgaanbieder Simetri in Purmerend; een stichting die faciliteert in ambulante begeleiding en hulp in de huishouding.

“Ik ging helemaal aan! De sollicitatiebrief heb ik direct geschreven, ik was pas om half 1 ’s nachts klaar, omdat ik wilde dat hij perfect was.” Zodra ze op de knop ‘verzenden’ drukt, gaat het snel. “Ik heb op maandag direct gebeld en op dinsdag mocht ik op gesprek. Het klikte, dus toen werd de directeur erbij gehaald. Ik werd gelijk aangenomen!”

Alsof het zo moest zijn

Belinda is inmiddels alweer twee maanden aan het werk bij Simetri en heeft het enorm naar haar zin. “Iedere dag is anders. De organisatie groeit snel en ik ben nu alweer een echte spil binnen de organisatie. Heerlijk!” Het afgelopen jaar beschrijft ze als ‘een vreemde tijd’. “Als ik nu terugkijk, is mijn ontslag een mooie kans geweest. Ik was uit mezelf niet zo snel weggaan bij de reisorganisatie. Het ontslag was een schop onder mijn kont om de zorg in te gaan. Nu ontwikkel ik mezelf weer. Alsof het zo moest zijn!”

Met dank aan Regionaal Werkcentrum Groot-Amsterdam