Labels

Verhaal deelnemer

Anouar ging van productiemedewerker naar touringcarchauffeur: 'Ik wilde gewoon voor een inkomen zorgen'

Hij moest eerlijk zijn naar zichzelf, zo kreeg Anouar Baali (40) te horen bij Huis naar Werk. En dat was hij - dacht hij. Hij wilde immers werken, was bereid alles aan te pakken en wilde niet moeilijk doen. Op verwijzing van zijn contactpersoon Anke Posthuma - van Westen in de regio Eindhoven deed hij toch een beroepentest. En toen bleek ineens veel meer mogelijk dan hij ooit had durven denken. 

Anouar Baali

Voor de liefde naar Nederland

Toen Anouar tweeënhalf jaar geleden vanwege de liefde naar Nederland kwam, sprak hij nauwelijks Nederlands. Een baan als administratief medewerker, zoals hij die in Algerije had gehad, was hier geen optie. Wel kon hij op verschillende plekken als productiemedewerker aan de slag. En dat vond hij ‘best wel leuk’, hoewel de arbeidsomstandigheden hem soms deprimeerden. Het schuurde, want het ontbrak Anouar aan een structureel perspectief.

Via zijn vriendin kwam hij in contact met een vrouw die voor de vakbond FNV had gewerkt. Zij adviseerde Anouar om eens langs te gaan bij Huis naar Werk. Daar werken vakbonden, UWV, gemeenten, werkgevers en onderwijsinstellingen via één toegangsloket samen om werkzoekenden optimaal van dienst te zijn bij hun hulpvraag. Dat deed hij en daar had hij een gesprek met Anke Posthuma, trajectadviseur RMT namens FNV. “Zij zei dat ik eerlijk moest zijn naar me mezelf”, vertelt Anouar, “maar dat vond ik lastig, want ik wilde niet moeilijk doen. Ik wilde gewoon voor een inkomen zorgen.”

Daarom legde hij de raad van Anke naast zich neer en ging toch weer aan de slag als productiemedewerker, op tijdelijke basis via het uitzendbureau. Maar Anke bleef bellen totdat Anouar instemde met een beroepentest en een gesprek met haar had. Hij vertelde haar dat hij het liefste ambulancebroeder wilde worden, maar dat de opleiding hem te veel tijd en geld zou gaan kosten. Uit de beroepentest bleek dat Anouar heel erg van autorijden houdt en affiniteit heeft met techniek en de toeristische sector. Ook is hij heel sociaal. Daarmee had Anke voldoende aanknopingspunten om in haar netwerk verder op zoek te gaan. Met succes. 

Nieuw perspectief

In de blinkende VIP-bus van de firma Kupers uit Veldhoven vertelt Anouar dat hij binnenkort een rijvaardigheidstest krijgt en daarna start met een rij-opleiding voor touringcarchauffeur bij Kupers. Vanuit het bedrijf en met hulp van het huis naar Werk wordt de opleiding betaald. Bovendien heeft hij een jaarcontract van 24 uur per week gekregen als chauffeur van kleinere busjes op lijndiensttrajecten in Weert. Als hij de rijopleiding volledig heeft afgerond krijgt hij een fulltime dienstverband. “Ik ben zo blij”, straalt Anouar, tiptop gekleed in het bedrijfstenue van zijn nieuwe werkgever. Lachend: “En wie weet rijd ik volgend jaar in deze bus rond. Of rijd ik met de bus door Europa.”

Met dank aan Huisnaarwerk.nl in de regio Eindhoven